English | Ελληνικά | Русско

Συχνές Ερωτήσεις

1. Γιατί χρειάζομαι τις υπηρεσίες ενός ακαδημαϊκού συμβούλου;

Ένας ακαδημαϊκός σύμβουλος είναι ειδικός σε όλα τα εκπαιδευτικά θέματα και είναι το άτομο που θα σε καθοδηγήσει να πάρεις τις καλύτερες αποφάσεις για τους μελλοντικούς σου στόχους. Ο σύμβουλος θα σου δώσει εξατομικευμένη και αμέριστη προσοχή σε όλες τις ερωτήσεις σου. Γνωρίζουμε όλα τα κύρια εκπαιδευτικά συστήματα, ιδρύματα, μαθήματα, προθεσμίες και πολλά άλλα. Ως μαθητής, μπορείς να συγκεντρωθείς στα μαθήματά σου και να αφήσεις τα υπόλοιπα σε μας. Επιπλέον, οι Σύμβουλοι παρέχουν εξειδικευμένες συμβουλές σε διάφορα θέματα, μέσα από τις επαφές τους μπορούν να δώσουν τις σωστότερες λύσεις σε τυχόν προβλήματά σας και με την πολύχρονη εμπειρία τους μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά όλες σας τις ανησυχίες.
 
2. Πότε πρέπει να ζητήσω τη βοήθεια ενός Ακαδημαϊκού Συμβούλου;

Όσο το δυνατόν νωρίτερα. Συνήθως, η καταλληλότερη περίοδος είναι κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους φοίτησης στο Λύκειο. Έτσι, θα υπάρχει ικανοποιητικός χρόνος για τη σωστή οργάνωση ενός αποδοτικού «σχεδίου δράσης». Επιπρόσθετα, οι Σύμβουλοι θα μπορούν να σε βοηθήσουν στην επιλογή μαθημάτων, να παρακολουθούν τη συνολική επίδοσή σου και να σου προτείνουν τρόπους για να βελτιωθείς. Όσο περισσότερος χρόνος υπάρχει για να συνεργαστούμε, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε (προετοιμασία για εξετάσεις γλώσσας, δημιουργία πορτφόλιο, αίτηση για βίζα ή χρηματοδότηση, κ.λπ.).

3. Πότε πρέπει να κάνω αίτηση στα κυπριακά κολλέγια/πανεπιστήμια;

Για τα κρατικά πανεπιστήμια, η εισδοχή γίνεται μέσα από τη διαδικασία των Παγκύπριων Εξετάσεων. Τις αιτήσεις αναλαμβάνει ο Σύμβουλός μας για θέματα Λυκείου το Μάρτιο κάθε έτους. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων ανακοινώνονται γύρω στα τέλη Ιουνίου και οι μαθητές μπορούν να επιβεβαιώσουν τις θέσεις τους μέχρι τον Ιούλιο. Η Βουλή και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εξετάζουν και συζητούν το ενδεχόμενο να γίνονται δεκτοί στο Πανεπιστήμιο Κύπρο και στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) φοιτητές με τα αποτελέσματα των εξετάσεων GCE  A-Level. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.
Για τα ιδιωτικά κολέγια/ πανεπιστήμια οι αιτήσεις πρέπει να γίνονται μέχρι τον Ιούλιο πριν από το έτος έναρξης των σπουδών. Για κάποια δημοφιλή προγράμματα σπουδών, συστήνεται όπως οι αιτήσεις γίνονται νωρίτερα.

4. Πότε πρέπει να κάνω αίτηση για τα κολλέγια/πανεπιστήμια του εξωτερικού;

Οι χρόνοι ποικίλλουν ανάλογα με τη χώρα, παρόλ’ αυτά πρέπει να γίνονται το λιγότερο 12-18 μήνες πριν από το έτος έναρξης των σπουδών. Για το Ην. Βασίλειο, οι αιτήσεις γίνονται μέσω του UCAS. Η επίσημη προθεσμία για υποβολή της αίτησης για φοιτητές της Ε.Ε. είναι η 15η Ιανουαρίου κάθε έτους. Συνεπώς, η όλη διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει 4 μήνες πριν αυτή την ημερομηνία (Αύγουστο/Σεπτέμβριο κάθε έτους).
Για τις Η.Π.Α., η τελευταία προθεσμία είναι ο Οκτώβριος του προηγούμενου έτους. Τα αμερικανικά πανεπιστήμια απαιτούν περισσότερο χρόνο για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων φοιτητών του εξωτερικού. Το ίδιο ισχύει και για τις χώρες της Ε.Ε. και της Αυστραλίας (12-18 μήνες), έτσι συνιστάται να επισκεφθείς το Σύμβουλό σου το συντομότερο δυνατόν.

5. Τι είδους απαντήσεις ενδέχεται να λάβω;

Τα πανεπιστήμια του Ην. Βασιλείου θα απαντήσουν μέσω του UCAS, κάνοντας προσφορές είτε με όρους είτε άνευ όρων. Μια άνευ όρων προσφορά αναφέρει ότι κάποιος έχει εξασφαλίσει θέση στο συγκεκριμένο ίδρυμα στη σχολή για την οποία έκανε αίτηση. Μια υπό όρους προσφορά θέτει κάποιες προϋποθέσεις τις οποίες κάποιος πρέπει να πληροί για να εξασφαλίσει θέση. Δίνεται προθεσμία μέχρι την 30η Αυγούστου για ικανοποίηση αυτών των προϋποθέσεων. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, αναφέρουν ότι τα προσόντα του αιτούντος δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εισδοχής που θέτει το πανεπιστήμιο και ότι δεν μπορεί να παραχωρηθεί θέση στη συγκεκριμένη σχολή. Τα πανεπιστήμια στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανταποκρίνονται με παρόμοιο τρόπο, αν και είναι πιο ευέλικτα όσον αφορά τα κριτήρια εισδοχής – είναι γι’ αυτό το λόγο που η διαδικασία αίτησης στα αμερικανικά πανεπιστήμια πρέπει να ξεκινά τουλάχιστον 18 μήνες πριν το έτος έναρξης.

6. Ποια είναι τα απαραίτητα έγγραφα που θα χρειαστώ για την αίτησή μου στο πανεπιστήμιο;

Απολυτήριο Λυκείου/ Δίπλωμα αποφοίτησης, αναγνωρισμένο αποδεικτικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας (IGCSE, GCSE, IELTS, TOEFL) με βαθμό ψηλότερο του κατώτατου ορίου που θέτει το πανεπιστήμιο, έγκυρο διαβατήριο/ταυτότητα (θέματα θεωρήσεων), αναλυτική βαθμολογία, προσωπική δήλωση και μία ή δύο συστατικές επιστολές.

7. Για ποιες σχολές μπορώ να κάνω αίτηση;

Μπορείς να υποβάλεις αίτηση για οποιαδήποτε σχολή, ωστόσο πρέπει να γνωρίζεις ότι κάποιες σχολές είναι πολύ δημοφιλείς και απαιτητικές, όπως η Ιατρική, η Οδοντιατρική, η Κτηνιατρική. Σε όλες αυτές τις σχολές, όπως και σχολές των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ η προθεσμία λήγει νωρίτερα, δηλαδή τη 15η Οκτωβρίου. Κάποιες σχολές ζητούν προαπαιτούμενα μαθήματα, τα οποία κάποιος έπρεπε να έχει διδαχθεί στο Λύκειο και/ή θα πρέπει να παρακαθίσεις σε εισαγωγικές εξετάσεις (LNTA, BMAT, κ.λπ.).

8. Χρειάζομαι φοιτητική βίζα για να σπουδάσω στο εξωτερικό;

Δεν χρειάζεσαι φοιτητική  βίζα για το Ην. Βασίλειο ή οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Φοιτητική βίζα απαιτείται για τα αμερικανικά πανεπιστήμια. Χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για έκδοση βίζας από την αμερικανική πρεσβεία. Δεν μπορείς να κάνεις αίτηση για βίζα χωρίς επιστολή από ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο που να βεβαιώνει ότι έγινες δεκτός/ή σε κάποια σχολή. Εκδίδονται τρία είδη βίζας: F-1 για φοιτητές σε κανονικές σχολές, J-1 για φοιτητές με κρατική χορηγία και η M-1 για φοιτητές που ασχολούνται με μη ακαδημαϊκές δραστηριότητες που αφορούν το εμπόριο ή τεχνολογικά ιδρύματα. Για σπουδές στην Αυστραλία, επίσης απαιτείται βίζα.

9. Πόσο εύκολη είναι η εξασφάλιση φοιτητικής βίζας;

Όταν όλα τα απαραίτητα έγγραφα είναι διαθέσιμα, πρόκειται για μια τυπική διαδικασία. Μπορείς να κάνεις αίτηση για φοιτητική βίζα μέχρι 120 μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων.

10. Είναι σημαντικές οι προθεσμίες;

     Οι προθεσμίες είναι εξαιρετικά σημαντικές. Αν δεν τηρηθούν αυστηρά, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να μην γίνει προσφορά από το πανεπιστήμιο. Είναι γι’ αυτό το λόγο που εμείς στην Bright Futures, επικοινωνούμε μαζί σου αμέσως και σε ενημερώνουμε για τυχόν απαντήσεις, όρους ή περιορισμούς που τίθενται. Όταν το θεωρήσουμε αναγκαίο, διευθετούμε κάποια συνάντηση για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε παραπέρα. Επανεξετάζουμε συνεχώς τα διάφορα στάδια που ακολουθεί η αίτησή σου και επικοινωνούμε συχνά με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, για να αποφεύγονται τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις.

11. Πόσο κοστίζουν οι σπουδές στην Κύπρο;

 
     Σε προπτυχιακό επίπεδο: δεν υπάρχουν δίδακτρα και τέλη στα κρατικά πανεπιστήμια. Τα δίδακτρα για τα ιδιωτικά κολλέγια και πανεπιστήμια ανέρχονται στα 7500-13000 ευρώ ανά ακαδημαϊκό έτος, ανάλογα με τη διάρκεια σπουδών και το ακαδημαϊκό ίδρυμα.
     Σε μεταπτυχιακό επίπεδο: Τα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχουν δίδακτρα που κυμαίνονται από 10000 μέχρι 12000 ευρώ ανά ακαδημαϊκό έτος.

12. Πόσο είναι το κόστος για σπουδές στο εξωτερικό;

     Στο Ην. Βασίλειο υπάρχουν τα χαμηλότερα δίδακτρα και τέλη. Για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 το κόστος ανέρχεται στις £3290 (περίπου 4000 ευρώ). Τα δίδακτρα στα αμερικανικά πανεπιστήμια κυμαίνονται μεταξύ $14000 (περίπου 11500 ευρώ) και $60000 (περίπου 50000 ευρώ). Να έχεις υπόψη ότι εκτός από τα δίδακτρα, η διαμονή, η διατροφή, η ένδυση, η μετακίνηση και τα λοιπά έξοδα ανέρχονται στο πόσο των 1200 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τη χώρα σπουδών.
 
13. Υπάρχει δυνατότητα οικονομικής βοήθειας;

     Η κυβέρνηση της Κύπρου παραχωρεί χορηγία σε φοιτητές που παρακολουθούν αναγνωρισμένα προγράμματα σπουδών, η οποία κυμαίνεται από 1700 μέχρι 3400 ευρώ. Τα ακαδημαϊκά ιδρύματα ανά τον κόσμο έχουν τα δικά τους προγράμματα υποτροφιών, τα οποία πολλές φορές ανακουφίζουν οικονομικά τις οικογένειες των φοιτητών. Οι φοιτητές που σπουδάζουν στο Ην. Βασίλειο μπορούν να επωφεληθούν από το φοιτητικό δάνειο EU10N, το οποίο καλύπτει τα δίδακτρα σπουδών (όλων των ετών). Οι φοιτητές έχουν την ευχέρεια να εξοφλήσουν το δάνειο μετά την αποφοίτησή τους και μετά που θα εξασφαλίσουν εργασία με εισόδημα άνω των £15000 το χρόνο. Μπορούμε να σε βοηθήσουμε με τη διαδικασία υποβολής αίτησης και όλα τα απαραίτητα έγγραφα που χρειάζονται.

14. Τι γίνεται με το θέμα της διαμονής;

     Συνήθως οι πρωτοετείς φοιτητές που φοιτούν σε ξένη χώρα προτιμούν να διαμένουν κοντά στις εγκαταστάσεις της πανεπιστημιούπολης και στους χώρους που γίνονται τα μαθήματά τους. Σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια προσφέρουν δυνατότητα διαμονής, από δωμάτια για συγκατοίκηση, δωμάτια με ιδιωτικό μπάνιο (en-suite) και διαμονή για οικογένειες. Έχουμε τη δυνατότητα να αναλάβουμε ολόκληρη τη διαδικασία και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, για να εξασφαλίσουμε τον τύπο διαμονής που ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις σου. Αυτό αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα σκέλη της διαδικασίας υποβολής αίτησης. Προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε οποιαδήποτε συγκεκριμένη προτίμηση έχετε, συμπεριλαμβανομένης της εξεύρεσης συγκατοίκου, προτιμήσεις που έχουν να κάνουν με το φύλο του κάθε φοιτητή, το αν καπνίζει ή όχι, το αν προτιμά ήσυχο ή πιο «ζωντανό» περιβάλλον. Παρέχουμε, επίσης, πληροφορίες για διαμονή σε ιδιωτικό χώρο σε κοντινούς στα πανεπιστήμια χώρους.

15. Υπάρχει η δυνατότητα έτους εργασιακής απασχόλησης/ πρακτικής άσκησης;

    Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για πρακτική άσκηση και εργασιακή απασχόληση. Οι φοιτητές το βρίσκουν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να διακόπτουν για ένα χρόνο τις σπουδές τους και να εργάζονται, για να αποκτήσουν εμπειρίες που θα τους είναι χρήσιμες στις σπουδές τους. Αυτό συμβαίνει συνήθως πριν το τελευταίο έτος σπουδών για τους φοιτητές του Ην. Βασιλείου. Στις Η.Π.Α., τέτοιες εμπειρίες ενισχύουν τα βιογραφικά των φοιτητών και τους καθιστούν πιο ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας, όταν επιστρέφουν στην Κύπρο.

16.  Μπορούν οι φοιτητές να εργάζονται με μερική απασχόληση (part-time) για να συμπληρώνουν τα έξοδα σπουδών τους;

     Ναι, τα περισσότερα πανεπιστήμια προσφέρουν ευκαιρίες μερικής απασχόλησης. Οι φοιτητές συνήθως εργάζονται από 5 έως 15 ώρες τη βδομάδα. Κάτι τέτοιο τους ενισχύει οικονομικά και δημιουργεί μια αίσθηση ανεξαρτησίας. Επιπλέον, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για κοινωνικοποίηση, γνωριμία με άλλους ανθρώπους και ανάπτυξη εργασιακής δεοντολογίας.

17.  Τι ισχύει όσον αφορά την αναγνώριση και διαπίστευση πτυχίων;

Το ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ. είναι το επίσημο σώμα στην Κύπρο, το οποίο διερευνά και παρέχει αναγνώριση σε πτυχία ξένων πανεπιστημίων. Στην Bright Futures αναλαμβάνουμε να διενεργήσουμε τη δική μας έρευνα για την αναγνώριση πτυχίων και προτείνουμε πανεπιστήμια και προγράμματα, τα οποία είναι πλήρως αναγνωρισμένα και διαπιστευμένα.
Όλα τα προγράμματα σπουδών που προσφέρονται από τα πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας είναι αναγνωρισμένα από το ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ.
Όλα τα προγράμματα σπουδών που προσφέρονται από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου είναι, επίσης, αναγνωρισμένα από το ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ.

18. Τι θα συμβεί μετά την αποφοίτησή μου;

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις όταν φθάσεις σ’ αυτό το στάδιο. Οι περισσότεροι από τους σπουδαστές μας, οι οποίοι επιθυμούν να ενισχύσουν τις γνώσεις τους, συνεχίζουν σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Εμείς, παρέχουμε βοήθεια σε πτυχιούχους να βρουν τα κατάλληλα γι’ αυτούς προγράμματα σε μεταπτυχιακό (Master’s), διδακτορικό (PhD) ή PGCE επίπεδο, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Παρέχουμε βοήθεια σε θέματα αντίστοιχα μ’ αυτά των προπτυχιακών φοιτητών (παρακαλώ δείτε το σύνδεσμο Services). Μερικοί πτυχιούχοι επιλέγουν να εργάζονται και, παράλληλα, να συνεχίζουν τις σπουδές τους. Μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές παρακολουθώντας προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (on-line courses). Τέλος, είναι αυτοί που είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Μπορούμε να τους βοηθήσουμε όσον αφορά την προετοιμασία του βιογραφικού σημειώματός τους, της αίτησης, να τους προετοιμάσουμε για τη συνέντευξη και, γενικότερα, παρέχουμε καθοδήγηση στον τομέα της Προσωπικής Ανάπτυξης.

 

Copyright Bright Futures Educational Services. All Rights Reserved- Powered By MicrosatIT Dynamic Digital Signage